Când eram copii ni se spunea să stăm la soare:
„Dă jos tricoul dacă tot stai la soare, ca să nu rămâi mic!”
De atunci am prins ideea – la soare crești și ți se întăresc oasele. Asta pentru că vitamina D se obține la nivelul pielii prin acțiunea razelor UV. Vitamina D este implicată în controlul nivelului de calciu din sânge și din oase. Asta se traduce prin creșterea oaselor atunci când ești mic și prin menținerea integrității lor atunci când ești mare.
De menționat că atunci când eram mici, stratul de ozon care mai filtra din razele UV era mai dens și riscul apariției cancerului de piele era mai mic.
Cum se formează vitamina D
Pasul 1
Din alimentație absorbim provitaminele D, niște molecule mari asemănătoare ca structură cu colesterolul (pentru că provin dintr-o moleculă de colesterol care se tot transformă pe parcurs). Alimentele bogate în aceste provitamine sunt din surse animale (ulei de pește, slănină autohtonă, unt, pește marin, ficat) sau din surse vegetale (nuci, migdale, castane, sparanghel).
Pasul 2
„La mamifere, vitaminele D se formează în urma acţiunii razelor mitogenetice (radiaţii care iau naştere în ţesuturile în creştere) asupra provitaminelor, sau prin acţiunea enzimelor de la nivelul mucoasei intestinale, care transformă colesterolul în provitamina, cat si prin actiunea razelor UV asupra 7-dehidrocolestrolului, de la nivelul pielii.”
Asta înseamnă că pielea NU este SINGURUL loc în care se metabolizează vitamina D. Deci nu depindem în totalitate de expunerea la soare pentru a ne asigura necesarul zilnic.
Pasul 3
Formele vitaminei D obținute prin procesele de mai sus NU sunt cele active. Ele mai au nevoie de o activare secundară în ficat și apoi în rinichi.
Așadar, cantitatea de vitamină D pe care o avem la un anumit moment în corp este dependentă atât de alimentație, de starea intestinului nostru subțire, de expunerea la soare dar și de starea de sănătate a ficatului și rinichilor.
Cât timp ar trebui să stăm la soare pentru a avea un nivel suficient de vitamină D?
Primăvara și vara se recomandă să expunem timp de 10-30 de minute, cel puțin 25% din suprafața corpului – asta înseamnă față, gât, brațe. Cred că e o cerință rezonabilă pe care o putem îndeplini cu succes fără prea mari eforturi.
Iarna am putea avea probleme pentru că expunem doar 5-10% din corp în mod uzual și în cazul acesta am avea nevoie să stăm afară în soare 2 h la amiaz pentru a produce suficientă vitamina D. Având în vedere că de multe ori nici nu prea vedem soarele pe timpul iernii, se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D în această perioadă, mai ales persoanelor vulnerabile.
Persoanele care sunt în pericol să nu asimileze la fel de ușor vitamina D sunt-
– bebelușii, persoanele cu dizabilități – datorită dificultăților de a se expune la soare în mod direct.
– vârstnicii, deoarece eficiența transformării provitaminelor în vitamina D la nivelul pielii, ficatului și a rinichilor scade cu vârsta.
– persoanele cu pielea închisă la culoare, deoarece cantitatea mai mare de melanina din piele acestora absoarbe razele UV înainte să reușească să producă vitamina D.
Ce ne facem iarna?
Se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D, DUPĂ ce ai făcut analizele de sânge și medicul consideră că o adaptare a alimentației nu este suficientă.
Vitamina D produsă pe timpul verii se acumulează în ficat, oase, intestin, rinichi, sânge, mușchi și în grăsimea cea de toate zilele, care acționează ca un frigider pentru substanțele grase ca vitamina D. Iarna corpul tău scoate de la frigider cantitatea de vitamină D de care are nevoie pentru buna funcționare a sistemelor.
Balanța – vitamina D vs cancer de piele
Pe timpul verii suntem nevoiți să echilibrăm foarte fin o balanță care are într-un taler cantitatea de vitamina D necesară corpului și în celălalt taler – cancerul de piele.
Ne protejăm prea mult, riscăm să nu mai asimilam suficientă vitamină D.
Nu ne protejăm suficient, riscăm apariția cancerului de piele.
Studiile TEORETICE arată că aplicarea cremelor SPF reduce considerabil cantitatea de vitamină D din organism. E și normal să vedem asta, deoarece cremele SPF sunt gândite să blocheze 93-98% din razele UV care ajung la nivelul pielii. Concluziile teoretice sunt trase luând în considerare toate recomandările producătorilor – aplicarea cremei la fiecare 2h, în strat considerabil de gros, expunerea la soare abia după 30 de min de la aplicare, evitarea orelor 12-16.
Există însă și studii PRACTICE, realizate pe oameni sănătoși care aplică cu aceeași rigurozitate crema SPF ca majoritatea dintre noi – adică 1 dată pe zi atunci când merg la plajă și mai deloc în restul timpului (sau doar pe față când ies din casă vara). Aceste studii au concluzionat că nu suntem suficient de conștiincioși în aplicarea cremei SPF încât să împiedicăm asimilarea vitaminei D.
Este recomandat, așadar, să aplicăm cât mai corect posibil și fără remușcări cremele SPF și să purtăm haine lejere care să acopere corpul de razele UV, pentru a preveni apariția cancerului de piele.
Vitamina D ai văzut că se formează în mai multe zone din corp și depinde într-o foarte mare măsură și de alimentația noastra. Poți oricând să-ți verifici nivelurile vitaminei D din corp printr-o simplă analiză de sânge, iar dacă rezultatul o cere poți face modificări în dietă, sau poți suplimenta cu vitamina D și K2. Cancerul de piele în schimb, e mult mai greu sau chiar imposibil de corectat.
Ai grijă de piele ta – e cel mai mare organ al tău și singurul de care te poti îngriji de la exterior fără prea mari bătăi de cap.
Practic suntem doar niște plante mobile, cu probleme sentimentale!
Să ne bucurăm cu cap de zilele de vară rămase.
Rămâi diafană!
Diana.
Bibliografie