Știi serul acela în care ai investit sperând că va face o schimbare majoră în viața ta?
Pentru a te asigura că scoți tot ce-i mai bun din el, este nevoie de o pregătire corectă a tenului în prealabil. Fără un ten curățat cel puțin la suprafață, (și la 2-3 zile o curățare în profunzime) serul se va depune practic peste stratul de celule moarte de la suprafață.
Ghici ce o sa speli jos seara!
Da, tenul se va simți hidratat pe moment, dar straturile profunde ale dermului, nu au ajuns să simtă efectul serului aplicat. Te invit să parcurgem împreuna etapele unui ritual corect și cuprinzător de îngrijire a tenului. Bineînțeles ca el poate fi simplificat în zilele în care timpul „ticăie” mai repede ca de obicei.
Ca regulă generală, produsele cosmetice se aplică de la cel mai fluid (ușor), la cel mai consistent (gras).
Stropirea feței cu apă dimineața te revigorează, dar impuritățile fine care ajung să blocheze în timp porii ramân ferm pe poziție.
Curățarea tenului dimineața are rolul de a îndepărta uleiurile, celulele moarte și particulele poluante acumulate chiar și pe timpul nopții – cu atât mai mult cu cât tenul este unul mai gras. Chiar și un ten uscat se va bucura atunci când folosești un demachiant cremos, pentru că astfel produsele aplicate ulterior vor acționa în profunzime cu un efect de durată. Aici apar o serie de cleansere promovate ca fiind adecvate pentru diversele tipuri de ten- cele mai dure pentru tenurile grase, sau mai blânde (fără alcool sau saponine) pentru tenurile uscate.
Atenție! Studiile ne recomandă să folosim un cleanser blând chiar și pentru tenurile grase.
Explicația este simplă – prin eliminarea excesivă a stratului de sebum, tenul gras va contracara acțiunea noastră printr-o secreție de sebum în exces. Așa că revin asupra paragrafului anterior, și schimbăm informațiile adânc înrădăcinate de industrie – toate tipurile de ten preferă un cleanser blând! (Blând = fără săpunuri sau alcool.) Acesta va curăța porii chiar cu ajutorul uleiurile conținute, care atrag și dizolvă particulele organice. Ce se aseamănă, se adună!
Utilizarea unui toner nu este obligatorie , dar va fi benefică prin re-echilibrarea pH-ului (în cazul în care am curățat tenul cu un produs cu pH nepotrivit –săpun). Tenurile grase/mixte/acneice se vor bucura cel mai mult de aplicarea unui toner care conține și o mică proporție de extracte hidro-alcoolice deoarece va reduce o mică parte din sebumul acumulat peste noapte, lăsând porii mai deschiși și tenul pregătit să absoarbă ingredientele active cu care urmează să-l tratezi. Pentru tenurile uscate, se recomandă aplicarea unei ape florale în schimb- revigorantă, hidratantă, dar nu atacă stratul de sebum, care este oricum unul redus în acest caz.
Tratarea tenului este pasul natural după curățare. Acum tenul este absolut pregătit să primească cocktailul de principii active din componența unui ser uleios sau apos (de preferat în cazul tenurilor grase). Aceste produse ar trebui să conțină cât mai multe principii active (hidratante, antioxidante, calmante) și să “bombardeze” tenul cu un val de bunătăți.
Hidratarea tenului cu o cremă hidratantă va sigila principiile active aplicate anterior. Ideal ar fi ca și crema hidratantă aplicată să conțină o serie de principii active. Nu sunt niciodată prea multe, mai ales dacă te gândești că absorbția nu va fi 100%. Cel mai mare organ al corpului – pielea- este practic o barieră protectoare cu ajutorul căreia ne apărăm de musafirii nepoftiți, dar care nu-i permite să absoarbă nici ingredientele benefice în totalitate.
Conturul ochilor ocupă un loc aparte în ritualul de îngrijire a tenului, deoarece pielea este mult mai delicată. Probabil ai observat si tu că primele riduri de expresie apar în jurul ochilor. La fel și oboseala se va “vedea” prima dată în această zonă, sub forma pungilor de sub ochi ce apar ca urmare a reducerii drenajului limfatic. Aplicarea cremei dedicate conturului ochilor se va face prin miscări circulare ușoare folosind degetul inelar (cel mai slab dintre degete), încercând astfel să ajutăm și drenarea limfatică dinspre centru spre exteriorul feței și apoi spre gât. Produsele pentru conturul ochiului sunt o opțiune în funcție de motivația fiecăruia. Dacă ai un produs concentrat în principii active neiritante, poți la fel de bine să-l folosești și pentru zona ochilor și nu vei mai avea nevoie să cumperi un altul dedicat.
Chiar dacă stăm în casă și nu plănuim să ieșim sub razele directe ale soarelui în ziua respectivă, o cremă cu factor de protecție solară este cea mai bună metodă de prevenire a apariției hiperpigmentării și a ridurilor premature. Razele soarelui au un efect puternic oxidant asupra celulelor epiteliale, care le face să-și modifice negativ structura și compoziția. Dacă anterior am aplicat tratamente anti-oxidative (Vit C, vit E, antioxidanți naturali), prevenția efectelor nocive asupra tenului va prima în menținerea unui ten radiant și tânăr. Crema cu factor de protecție se va aplica mereu la sfârșitul ritualului de îngrijire de dimineața, deoarece este de obicei o cremă mai consistentă (pentru a se menține cât mai mult timp la suprafața pielii) și ar preveni pătrunderea principiilor active aplicate în etapele anterioare de îngrijire.
Ritualul MINIM pentru orice dimineață:
1. Curățare
2. Hidratare/tratament antioxidant
3. Cremă cu SPF 30 sau mai mare
Și acum partea practică:
Te invit să încerci să urmezi un ritual adaptat programului tău. Va deveni o plăcere și un mic moment pentru tine.
Pentru a deveni un obicei sănătos va trebui să faci asta timp de 1 lună.
Sper să fie de folos!